CONCURS SPOT ALERTA ESTIGMA

Més de 130 persones han assistit aquest divendres 27 de novembre a Vilafranca del Penedés a la Gala de Lliurament de Premis del VI Concurs ESPOT, un certamen d’espots publicitaris contra discriminació en salut mental que des de 2012 organitza Obertament i que enguany es consolida com a proposta creativa de referència en la lluita contra l’estigma amb l’eslogan “Donem veu a la salut mental”.

L’espai vilafranquí Vinseum ha acollit aquest acte, pel que s’ha comptat amb la col·laboració de les entitats locals Entrem-hi i Club Social El Turó. A la gala s’ha desvetllat el nom dels espots guanyadors de la present edició del Concurs ESPOT. Finalment, el jurat del certament ha decidit entregar el primer premi a ‘Estem amb tu’, un espot realitzat per Andrea Miñana i Claramunt. El segon premi s’ha atorgat a l’espot ‘Escucha’, de Rubén González i Patiño; i ‘Paraula’, un espot de Marco Antonio Raya i Ruiz, ha rebut el tercer premi i també el Premi Votacions Online, resultant de ser l’espot amb més votacions entre les prop de 2000 que es van registrar. El guardó Especial Entitats ha recaigut en l’espot ‘Tu, jo, nosaltres, ho fem possible’, realitzat per l’Associació Cuida la Vida.

La gala, conduida per la periodista televisiva Raquel Mateos, ha arrencat amb una xerrada sobre com el tractament de la imatge ens pot ajudar a crear continguts que defugin dels estereotips. La xerrada ha anat a càrrec de l’Integrant del departament de Comunicació de l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya) Daniel Agudo, que, a través de referències a personatges i títols cinematogràfics, ha assenyalat la dificultat de que implica el tractament de la salut mental a l’àmbit audiovisual i ha destacat la importància de la lluita contra l’estigma per establir pautes que facilitin aquest tractament.

Amb l’entrega de premis ha arribat el moment més esperat de l’acte. Quatre dels 45 espots que han participat enguany al concurs –augmentant així la xifra de l’any passat- s’han repartit els 4.500 € amb els que s’han dotat els guardons d’aquesta edició, gràcies a la col·laboració de Janssen.

Per tancar l’acte, s’ha comptat amb les intervencions del president d’Obertament, Xavier Trabado, i del tinent d’alcalde de Vilafranca del Penedès, Ramon Zaballa, que, d’entre altres coses, han destacat la importància del territori a l’hora d’estendre la lluita contra l’estigma: “Hem de seguir treballant conjuntament amb les entitats locals de tot Catalunya. Aquest projecte, de fet, neix de Vilafranca, d’Entrem-hi i El Turó, i estem encantats de sumar-nos i seguir aquí”, ha destacat Trabado. El conseller de Salut, Boi Ruiz, per la seva banda, ha assenyalat que “la normalització està en mans de tots, però cal insistir en la importància que tenen els mitjans i les produccions audiovisuals”.